sayang sayangkuuu :)

Monday, October 29, 2012

BUAT BAIK BERPADA-PADA

Assalammualaikum readers.


hari ni kite nak jadi cikgu. so, semua dok depan lappy dengar nak nasihat ni. paham? ready ?


okay, ni nak nasihat sikit ni. orang tua2 pesan ' buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali '. pernah dengar ? tak pernah ? amboi, korang datang dari zaman dinasour ke ape ni ? -.-

nak tahu kenapa orang tua2 pesan macam tu ? the main point is, memang kita kena buat baik dengan orang tapi please berpada2. nanti kena pijak kepala. contoh kalau membe asyik pinjam duit and kite style, 'its okay, nanti dia bayar laa' memang patut ubah sikap tu. kalau dia bayar takpe, kalau tak bayar ? kalau setakat 10,20 hengget takpe ni kalau cecah ratus2, riban2 ? nak mintak pon segan even duit sendiri kan. then tak pasal, sindir menyindir, perli memerli then gaduh bermasam muka sampai putus kawan. putus kawan takpe, tapi selepas dia bayar duit la. kalau tak bayar, parah la kan ? haha. so, kesimpulannya, jangan la baik sangat. sekali dua pinjam tak bayar, next dia nak pinjam tak payah la bagi. get it ?

buat jahat jangan sekali. paham tak maksud jangan sekali ? maksudnya sekali pon jangan buat. dah sekali pon tak boleh, apetah lagi berkali2 kan. pening ? ahh pedulik. IQ rendah la tuu. *buat muka comel*
tapi konsep buat jahat jangan sekali ni aku tak dapat terima kenyataan. mana boleh tak boleh buat jahat lansung. kita ni manusia. tipu la kalau orang buat jahat, kita tak terasa nak balas kan ? aku kalau orang buat jahat melampau sangat, ahh tak kira. aku nak balas, aku balas jugak. masa tu takde sape boleh halang. aku akan pastikan misi aku berjaya. kejam ? do I care ? do I look like I care ?  phewwww



kesimpulannya, pepatah orang dulu2 ade yang boleh diikut, ade yang tidak. ehh ?


kelas baby ni. kecik2 dah pakai lens.



10 comments:

Izara4eva™ said...

buat baik bpada, buat jahat bkali2.. eh :P

tirahzairi said...

buat baik berpada2...jgn sampai org pijak kpla...

Anne Nurain said...

buat baik memang patut berpada2 tapi buat jahat boleh kot ikut suka hati.. haha..

KAMIHIDUP said...

Betul tu.

zera eira said...

senang kata, jd diri sendiri je lah yedak sheda! :)

sheda pggl zera akak, comel je bunyi nye. hehe

shar90 said...

jgn baik sgt nanti dorng pijat kepala... hari2 meminjam, bukan duit je,,, habis barang nk pinjam xD

hasfarin hassan said...

salam,

Singgah dan follow blog saya ye~

"Makanan kesihatan anda"

http://doktorsihat.blogspot.com

kura said...

hahha. balas selagi boleh balas cikgu!

cik mun said...

nasihat yang bergune cikgu..kihkih

shuhadaothman said...

bab nk mintak hutang tu mmg same. haha. lps ni kne la berpada-pada kan ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TOP COMMENTATORS

Get this commentators widget