sayang sayangkuuu :)

Tuesday, November 13, 2012

INI SOAL MASA DEPAN #1

Assalammualaikum readers.


aku ada entry bagus untuk hari ni. ecehhh, bagusla sangat kann. haha. entry ni agak panjang sikit sebab soal masa depan kita memang panjang lagi untuk dibincangkan. ehh. hope korang baca sampai habes and boleh berkongsi pendapat.

act, soal masa depan ni nak bincang future life kita, aku specific kan more kepada soal perkahwinan. and specific kan pulak kepada wanita outside there. laki pon boleh baca sebagai satu cabaran untuk korang.

wanita wanita sekalian, korang pernah terpikir tak, terutamanya perempuan yang berpelajaran kann, korang memilih tak dalam mencari calon suami. hari ni letakkan dulu soal rupa ke tepi sebab aku nak specifickan lagi kepada soal duit. okay, mata duitan kan tapi ini yang jadi masalah kepada kami orang perempuan. orang kata, duit bukan segala2nya tapi segala2nya memerlukan duit kan ? kalau setuju, kasi jatuh lu punya kepala.

soal duit ni, kalau berbincang boleh bawak gaduh tapi hari ni kita bincang elok2. kita duduk semeja, selesaikan masalah bukan nak berbalah. okay ? lately ni aku ada berbincang dengan kawan2 soal kahwin muda. kahwin muda aku setuju kepada golongan yang berada la. setakat kite ni student, harap duit ptptn, kalau tak cukup mak bapak masuk sebulan rm100, baik tak payah la. bukan ape, as I said before duit boleh bawak gaduh. kalau dalam institusi keluarga, sampai nak makan pon tak cukup and mulalah rasa nak menyesal kahwin awal, kewangan tak stabil then 2,3 tahun after that bercerai nak buat ape kan ?

memang Islam ada kata, hati perempuan takkan tenang selagi belum berkahwin. tapi kalau lepas kahwin, soal duit merunsingkan ? bukan nak canggah apa yang Islam kata tapi ini kebenaran. mungkin ada orang kata, rezeki di mana2 tapi kalau rezeki tu lambat datang ? susah kan nak bincang soal ni. aku tetap setuju, kalau nak kahwin awal, make sure cari suami yang dah ada pendapatan, kewangan dah kukuh. kalau sama2 student, grad pon belom tentu, sorry to say. aku memang tak setuju. korang macam mana ?




macam dah panjang. aku banyak lagi nak sambung ni. next entry boleh ?

15 comments:

Fasharul said...

Dalam hati macam ada niat je tuu.haaa dah ada calon taknak bagitau.HAHA

shiyda said...

betol2 . kahwin muda mmg digalakkan lebih2 lagi utk kurangkan maksiat kan tp byk dugaannya ..mmg duit pnting zaman skarang ni , kalau kewangan tak stabil , rasanya tak payah la pikir pasal kawin lg . thats why ramai yg kawin muda tak kekal lama , sorry to say laa .. huu :D

luqman zakaria said...

kawin? err..xpelah..xnk pk lagi..haha

Fatin Farhana Binti Ramli said...

sampai seru . jodoh sampai . ape lagi . jangan lengah masa tu .

amranaiman said...

insyallah rezki ada dimana2.. :)

KAMIHIDUP said...

Biarlah dah kukuh kewangan baru kahwin. Tapi kadang lepas kahwin lagi bertambah tambah banyak duit sebab usaha pun dah lebih.

Lady said...

Baik punye perancangan, I LOIKE !

Anne Nurain said...

sesetengah orang kwin awal sebab terpengaruh dengan org2 lain yg kawin awal tapi x semua perkahwinan tu indah..

haishh.. lma lg la nk kwin klu camni.. haha..

Mira Cikcit said...

Normal la kalau perempuan dah berfikir pasal kahwin :)

CikMai said...

cinta macam mana pun,hal duit boleh bawak gaduh wooo kalau sempit selalu..baik stabilkan diri...

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

duit memg penting, tp kdg kite memg mrancang kalau boleh nk dpt suami kaye, tp Allah yg tentukan semuanya,heheh dan Allah tahu rancangannya kan,,jadi segala2nya kena stabil

miranadia said...


ok, kalau perempuan tu tahu dia agak ego sikit, better pilih la calon yang sama taraf pendidikan atau tinggi sikit.

semua depend dekat orang sebenarnya.

yang lagi bagus, belajar dulu. dah kerja setahun baru fikir pasal kawin. hehehe

Izara4eva™ said...

teringin nak kawen muda.. hee

NIA SI DRUMSTICK said...

yeayea!!kawenn..ehehe
haaa..bg hint la ni..:P

Liyaa Mf said...

Kalau boleh elak, better elakkan kawen muda kut. Benda camni susah nak ckp sbb soal jodoh. And soal jodoh, keinginan, centa, nafsu, ni garisannya sgt halus. Kdg2 kita tak tahu yg mana sebenarnya kita rasa. Kalau boleh bab kawen ni fikir la panjang2 siket, panjang sepanjang2nya & jgn skali2 lupa amek pendapat org tua. Org kata kalau dpt restu org tua ni, berkat doa dorang insyaallah dugaan apa pun berjaya diatasi. Hmm ini bukan nasehat, ini cuma pendapat & guide je. Hehe

Betul kalau psl duet centa camne pun rasanya leh jadik gaduh. Mungkin it is not a matter of kestabilan kewangan lelaki, tp lebih kpd tanggungjwb lelaki tu as Suami nanti. If dea bertggjwb, susah camne pun dea akan usaha utk sara isteri. If tak bertggjwb, stabil la camne pun, still ada yg tak kena nanti :)

Just from my point of view. Taktau pandangan ni betul ke tak :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TOP COMMENTATORS

Get this commentators widget