sayang sayangkuuu :)

Thursday, May 12, 2011

CINTA PELIK ?


disebabkan pagi ni hujan, so entry nak buat jiwang2 sikit. pasal cinta. jiwang la sangat. haha. oke, firstly nak tanya, korang pernah tak baca novel tajuk ANDAI ITU TAKDIRNYA ? kalau tak silap, MIMIE AFINI punya cerita. ada ke novelis nama tu ? ntahla, aku agak je sebab aku tak suka baca novel. tapi aku ingat novel pertama yang aku baca, inilah. sebab, first time baca terus menangis gila2. review sikit ea, cerita ni pasal satu couple ni kahwen and then si suami mati. pastu bini dia kahwin dengan abang arwah sebab mak mentua memang sayang gila kat menantu dia. kalau tak silap nama pompan tu ika, yang mati tu nama hakim and abang dia nama hadi. kalau salah, tolongla betulkan yea :p okay, korang rasa kisah tu betul2 terjadi kat surround kita tak ? ni aku nak cerita sikit kisah benar. sesungguhnya tiada apa yang benar melainkan yang benar sebenar benarnya :)


kes 1 :

ada sorang pompan ni nama aminah. dia suka sangat kat sorang mamat ni nama ali. pagi petang siang malam bertenggek kat rumah ali ni sampaikan ali naik runsing. yela, nak pikat hati sang lelaki la katakan. last2, ali berterus terang yang dia cuma anggap aminah ni kawan je, tak lebih dari tuu. at first, pompan tu sangat frust. and disebabkan mak bapak ali ni dah berkenan kat aminah ni, maka bapak ali pon pujuk ali suruh terima cintanya si aminah ni tapi ali still taknak even bapak dia dah tawarkan motor sebijik. last2, bapak dia da fedap, bapak dia offer abang ali ni (abu) kat aminah. aminah boleh setuju. so, tak ke pelik ?

kes 2 :

ada satu kapel ni nama senah and mamat. dorang sangat mencintai each other. dorang da rancang nak kahwin tapi sebelom tu ikot adat melayu la kan. dorang tunang dulu. tak bape lama tunang tu, senyap2 si senah ni menikah sengan bapak mamat. WTF la kann ? mak mamat ni memang berparang2 la dengan senah ni. mana taknya, bakal menantu jadi madu. tapi nasib baik, takde nyawa terkorban. yang aku pelik, bapak mamat ni takde perasaan ke rampas tunang anak sendiri ?? selidik punya selidik, bapak mamat ni rupenya tauke perabot. patotla, si senah ni nak. orang kaya la katakan. mamat takde harta sebanyak bapak dia. last2, bapak mamat ni bercerai jugak dengan si senah sebab senah ada jantan lain. dia nak kikis harta je. ha, amek kau ! serve your right la kann.

kes 3 :

kes 3 sambungan kes 2. mamat yang berhati lara ni pon membawa diri dia and berjodoh dengan pompan tua berumur 60++. pompan tua ni (joyah) adalah tauke kedai emas. tapi mamat bukan seperti senah yang nak amik kesempatan. dia memang sayangkan si joyah ni. disebabkan joyah tak dapat memberi kan mamat zuriat, si joyah memberi keizinan untuk mamat berkahwin dengan pompan lagi muda bernama fatimah. dan sewaktu fatimah dalam pantang melahirkan anak mamat, si joyah yang menjaga tahuu ? pelik kann ?

kes 4 :

kes ni hampir sama seperti novel yang aku aku ceritakan dekat pendahuluan di atas. lagi 3 bulan halimah nak berkahwin dengan sentul, sentul pergi meninggalkan dunia yang fana ini. disebabkan persediaan perkahwinan hampir siap, maka dia dijodohkan dengan abang kepada sentul, bernama saad. pada mulanya, dia taknak sebab masih bersedih dengan pemergiaan arwah tunangnya tapi seteleh dipujuk, dia akhirnya setuju. masih pelik bukann ?


and aku terpikir, memang perkara sebegini masih wujud di kalangan orang melyu sekarang ni kerana kisah yang aku sampaikan ni memang benar2 terjadi kepada people outside there. so, renung2kan dan selamat beramal. :)


p/s : mana yang tak percaya tu, anggap jela cerita ini mitos semata-mata :)

13 comments:

Nur Suhada said...

Sy datang sini sambil berpuisi ala-ala A Samad Said
untuk menumpang kejap
pondok nih. *Hihi*

I like ur entry^^
Hmm cinta kadang2
memang pelik.
But ia tetap indah.
*Heee*

shedameor said...

hehe. memang la indah sebab tak pernah dibuat orang. hehe

nuen said...

choopp ! sheda ! novel nih cover dia warna ape ?

coffeepinkee said...

bongeknya cinta hahaha

nana said...

eh egtkan andai itu takdirnya yang siti rosmizah tuu..lagi sadis aw..

shedameor said...

arin : memang bongek + pelik. haha

shedameor said...

nana : yang itu pasal ape nana ?

shedameor said...

nuen : warna biru. tahu ke ?

Arpiiz said...

taknak anggap cerita tu sebagai mitos, tapi nak anggap sebagai lagenda.. boleh tak..hehe

Rafidah Farhana said...

Woih! banyaknya konflik.saya cuma harap kebahagiaan je :)

shedameor said...

aah. semua org mengharapkan mcm tu :)

fadh leyanie said...

kesian btol dgn kes number 2...what the frog..

shedameor said...

haha. betol2. ntah pape bapak dia. tak fair sungguh :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TOP COMMENTATORS

Get this commentators widget