sayang sayangkuuu :)

Thursday, May 10, 2012

HIDUP INI UMPAMA NYAMUK

Assalammualaikum readers. rindu aku ? baru sehari tak update dah rindu2an gituu. suwwit la korang ni. okay, tengok Title aku ? gempak habis kan bila aku tulis cenngitu. tu maksudnya aku nak berfalsafah hari ni. sila baca dengan teliti. buangkan rasa malas tuu. okay, jom start.

firstly, kenapa aku cakap HIDUP INI UMPAMA NYAMUK ? okay, salah. maksud aku HIDUP INI UMPAMA TANGKAP NYAMUK. mana boleh nak samakan manusia dengan nyamuk ye dak -.- okay, back to the point. cuba korang bayangkan kalau korang nak tangkap nyamuk, ape korang buat ? memang nak tepuk2 sampai berkecai isi perut, terkeluar jantung bagai kan. tambah lagi nyamuk yang baru lepas hisap korang. dah kembung2 isi perut dia and korang pandang nyamuk tu dengan penuh rasa dendam yang menusuk di kalbu kan. korang aim betul2 and dah dekat, zaaapppp. memang mampos kau nyamuk sambil kesat kat dinding bila mak kau tanya sape yang lekat darah nyamuk kat dinding then korang tuduh adik korang. betul ?

okay, macam tu la jugak life kita. kalau kita ade impian, kita kena aim betul2. tapi macam tangkap nyamuk jugak la kan. kadang2 dah aim, tak dapat jugak tapi kita usaha jugak nak mamposkan nyamuk tu kan ? yess, letakkan semuanya umpama tangkap nyamuk. bila sekali tak dapat kita cuba berkali2 kan ? so, ayuh bangkit dari kegagalan. gagal sekali tak bermakna gagal selamanya ! apehal macam tak bagus je ending aku ni -.-


15 comments:

teha said...

first time dngr prumpamaan camtu.. hahaha !

|shuhadaothman|TM said...

sakit pulak hati usha nyamuk yg gemok2 bdn tu.

syairahmohdanuar said...

ayuh bangkit dr kegagalan! :DD

entry nie bg semangat kat sy gittew.hihi ;D

CikMai said...

terbaik punya perumpamaan.hahaha...

betul tu , hidup kena ade target...ahaaa....bila dah ade target, aim dan jgn lepaskan.woha..

*kan bagus kalau nyamuk tu isap lemak , bukan darah.huhu,boleh kurus cepat :P

aRa ❤ aFiq™ said...

sheda nak buat peribahasa baru eh ? haha

Awan Nina said...

lepas ni kalau nak aim apa apa nak ingat macam aim nyamuk . biar ada rasa geram sikit hehe .
cikmai, saya pun nak jugak nyamuk yg hisap lemak >.<

Ieja zukhi said...

wawawawahh! cik sheda kita pandai sungguh berkata2..hihi

Ardini Izzati said...

Haha. Terbaekk laa, kak shedaa! Pap pap! * bunyi tepuk nyamuk. Haha :)

zera eira said...

hehe sheda. terbaik ending tu macam tade kaitan tapi takpe yg penting membina semangat! :)

Teenager Housemaid said...

erkk..
saya tak nak ajdi nyamuk hehehe..
perumapaan yang unik..:)

iema ackles said...

amboi..
kreatif die buat perumpamaan macam ni
good2... hiiii

Eein Azryn said...

Boleh tak guna perumpamaan ni dalam essay? Hehehe.

sis92 said...

wah nyamuk pun jadi bahan yek..
ada nyamuk , tak dapat tangkap dan bunuh tapi dah kena gigit
sadis -,-

Selendang Merah said...

nice word

Hidup ini umpama nyamuk..

ada kaitan jugak entri nie taniah..hehe

Tinta Lana said...

Salam sheda..erh..perumpamaan ini..sungguh..pelik skali,hahahaha.

First time lana dengo, menggapai impian disamakan dengan menangkap nyamuk..temmmm..takpa, gasak je,buwehhehehe

Tapi point yg jelasnya, memang kena usaha untuk capai pa yg kita nak. Kawan kita pernah bagitau, "nak hasil lebih, maka kena berusaha lebih!" Yayyyyhh, semangat! ^_^

#sheda..tima kasih ea singgah n drop komen di entry lana :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TOP COMMENTATORS

Get this commentators widget